Bogactwo dobroczynnych właściwości – oto, jak można prosto określić to, co zawiera w sobie pyłek pszczeli, pochodzący tylko i wyłącznie z polskich pasiek. Choć jest znacznie mniej popularny niż miód, nie da się odmówić mu pozytywnych właściwości, jakie może mieć na człowieka.

Czym jest pyłek pszczeli?

Pyłek pszczeli to męskie komórki rozrodcze, które produkują kwiaty. Zbierają go pszczoły zbieraczki wraz z nektarem. W postaci tzw. obnuży przenoszą te składniki do ula, następnie składając plaster. Owadom służy on do zaspokajania bieżących potrzeb, tak samo jak robi to miód.

Pyłek jest zaklepany w komórkach plastra, gdzie następuje fermentacja beztlenowa. Ta zaś wytwarza konserwujący go kwas L-mlekowy. Tak przygotowany jest nazywany pierzgą i jest podstawowym źródłem białka dla pszczelej rodziny.

Pozytywne działanie pyłku pszczelego

Uznawany za tzw. superfoods, pyłek pszczeli jest bogaty w składniki odżywcze. Składa się przede wszystkim z białka, czyli protein. To jednak nie wszystko. W jego składzie można znaleźć liczne witaminy, w tym witaminę A i B, biotynę, sole mineralne i inne bardzo zdrowe dla człowieka substancje. Nie bez powodu jest często wykorzystywany jako odżywka, np. przez sportowców.

W celu kuracji tym produktem warto codziennie przez ok. 2-3 miesiące spożywać pyłek pszczeli. Już jedna łyżka stołowa dziennie pomoże uzupełnić niedobory organizmu, poprawiając samopoczucie. Jego stosowanie jest dość proste: wystarczy wieczorem rozmoczyć go w letniej wodzie i wypić roztwór rano. W ten sposób można szybko i sprawnie wzmocnić osłabiony organizm.

Wyświetlanie jednego wyniku

Pokaż filtry
-25%
polski pyłek pszczeli
Dodaj do koszyka
Zamknij

Pyłek pszczeli

15.00